Veel mensen worden direct of indirect geraakt door het Coronavirus.
Daarbij raken de reguliere zorginstanties naarmate de crisis duurt steeds meer overbelast. Wij willen een klein deel van de zorg voor deze mensen die het hard nodig hebben overnemen.

Dit doen wij op een bescheiden manier met de Zorgtas. Wekelijks ontvangen wij van de voedselbank in Maassluis en het voedselcentrum Isaak en de Schittering aardappelen, groenten, fruit en brood wat over is en nog goed te eten is. We sorteren en verdelen deze vervolgens over verschillende tassen en brengen die met een groep vrijwilligers rond in een aantal wijken van Rotterdam Noord op adressen waar de extra hulp nodig is.

Corona kan iedereen raken. Direct en indirect. Daarom zijn wij op zoek naar mensen die geholpen zouden zijn met een Zorgtas. Kent u iemand die hulp nodig heeft of heeft u zelf hulp nodig?

Laat het ons weten! Neem contact met ons op via onze website Zorgtas.nl!

Zorgtas Rapport

Statistieken

0
Wijken Agniessebuurt, Blijdorp, Liskwartier, Oude Noorden
0
Huishoudens krijgen wekelijks een Zorgtas
0
Personen die wij wekelijks mogen helpen20 Vrijwilligers die het boodschappenproject draaiende houden
0
Gevulde boodschappentassen bezorgd sinds 11 juli 2020

Wijkagent

Een wijkagent stond op een dag ineens in ons ‘sorteercentrum’. Midden in de coronacrisis met een bijzaal vol vrijwilligers die druk bezig waren met sorteren. Zijn wij misschien met te veel in één ruimte? Heeft iemand zich niet gehouden aan de 1,5 meter maatregel? Gaat ze ons vragen om te stoppen? Vragen die ongetwijfeld door de hoofden van de aanwezigen gingen. Bij nader inzien bleek het mee te vallen. Ze is de nieuwe wijkagent van Rotterdam Hillegersberg en ze kwam even binnen om kennis te maken. “Als er wat is, weten jullie mij te vinden!” Op onze beurt lieten wij haar weten dat als iemand in de wijk een boodschappentas kan gebruiken, dat ze ons gerust mag inschakelen. Enkele maanden later was ze terug. Een jongeman was slachtoffer van inbraak en mishandeling door een bekende en was al zijn spullen kwijt. Ze vroeg of wij konden helpen. We hadden niet veel over om weg te geven, maar we konden hem een warme maaltijd aanbieden. Bij nadere kennismaking bleek dat hij vooral een maatje nodig had om mee te praten en hulp om een andere woning te vinden omdat hij zich niet meer veilig voelde thuis.

De onbekende man
Een boodschappentas kreeg hij reeds enkele maanden van de groep vrijwilligers van Groenten zonder grenzen. Maar nu stond daar opeens een onbekende man voor zijn deur. Wel met een boodschappentas. Dezelfde boodschappentas als de week daarvoor. “Maar, wie is die man?”, zal er ongetwijfeld door zijn hoofd zijn gegaan. Week in, week uit kwam ik tussen 15:00 en 16:00 uur aan zijn deur. Het ‘gesprek’ aan de deur kwam nooit verder dan een korte beleefde “Dank u wel” en dan ging het deurtje – wel op een beleefde manier – weer dicht. Enkele weken

geleden kwam daar verandering in. Een glimlach en een vrolijke groet, gevolgd door een vriendelijke “Tot de volgende keer weer”. Weer iets later werd daaraan vastgeplakt: “En Gods zegen, hè!”. Wauw, waar kwam dat vandaan? Ik heb nooit verteld dat ik Christen ben. Ik bedacht mij de volgende keer om te vragen naar hoe het met meneer gaat om te zien of er een gesprek op gang zou komen. En ja hoor, het ijs was gebroken! Meneer begon te vertellen over zijn lichamelijke kwalen en iedere week met meer detail. Op den duur vertelde hij uit zichzelf dat hij begonnen was met het lezen van het boek van Markus in de Bijbel.

Ik luisterde iedere keer steeds aandachtig. Toen kwam de ingeving om hem een exemplaar van het boek De Wens der Eeuwen uit ons kerkbibliotheekje te lenen. “Ik houd van lezen en vooral over Jezus, want Hij is alles voor ons.” Dat klonk goed, ik ben erg benieuwd wat hij van het boek zal vinden.

Onverwachte hulp
De reststromen groenten, fruit en brood worden ons wekelijks hartelijk aangeboden door de voedselbank in Maassluis, maar het is zoveel – God zij dank – dat het met een klein personenautootje niet te vervoeren is. Voor een tijdje huurden we een bestelbusje om het voedsel mee te vervoeren. Dit kostte nogal wat tijd. Het busje moest eerst opgehaald en dan naar de kerk gereden worden om de lege kratten op te halen. Dan naar de Voedselbank in

Maassluis om de reststromen op te halen, vervolgens door de file naar de kerk om alles in de keuken achter te laten en vervolgens naar het tankstation en weer terug naar het verhuurbedrijf om de bus weer in te leveren. Iedere keer een hele onderneming! En… ook prijzig, want busje plus brandstofkosten bedragen al gauw zo’n €50 per week.

Toen kwam er hulp uit onverwachte hoek. Op zoek naar een goedkoper busje en dichterbij de kerk om tijd te besparen, stuitten we op een privé-verhuurder die zijn busje aanbood. Een heel stuk goedkoper dan via een autoverhuurder. De tweede keer dat we zijn busje huurden, wilde de man zelf mee. Dat kwam goed uit, want het scheelde flink in de kosten qua busverzekering en ik had een extra paar handen om mee te helpen met het in en uitladen van de zware kratten groenten en fruit! Daarbij tankt hij zijn bus na afloop zelf af en brengt zijn bus zelf weer thuis. Dit hemelse geschenk bleef niet beperkt tot één keer. Hij gaat nu iedere keer zelf mee, alleen of met zijn vrouw of een vriend.

En wat blijkt, hij kent Maassluis op zijn duimpje omdat hij er jaren gewoond heeft. En het wordt nog gekker: zijn vrouw heeft als vrijwilliger geholpen bij de Voedselbank dus zij kent de vrijwillers daar. Dat heeft ertoe geleid dat soms wanneer er weinig reststromen lijken te zijn, met Gods hulp en genade er iedere week toch genoeg is om uit te delen. De Heer zij geprezen!

Meehelpen?
Er is een vaste groep vrijwilligers die wekelijks komt helpen. Maar het is ook fijn om te rouleren en een weekje of twee ‘vrij’ te nemen. Om dit te kunnen doen, zou het fijn zijn als de vaste groep vrijwilligers wat groter wordt. Wilt u van tijd tot tijd meehelpen met het ophalen, sorteren, bezorgen of opruimen? Dan kunt u dat per mail doorgeven via activiteiten.rotterdamnoord@gmail.com om eens mee te draaien. Klikje op de het plaatje rechts om een beter beeld te krijgen van het project of surf naar: https://www.youtube.com/watch?v=TaciNlHfMdo  

U kunt ook helpen met donaties in de vorm van boodschappen die u kunt afgeven op Sabbat (zaterdag) tussen 12.30 en 13.30u bij de Adventkerk, Minstreelstraat 9, Rotterdam (Noord) of financieel (het kost €35-€40 per week om dit project draaiende te houden). De hoogte van uw financiële bijdrage kunt u uiteraard zelf bepalen, en overmaken op bankrekening
NL83 RABO 0351 9136 88 t.n.v. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten o.v.v. ‘De Zorgtas’.

Hulp nodig?
Kent u iemand die een gevulde boodschappentas kan gebruiken? Uzelf of iemand anders? Aanmelden voor de boodschappentas kan via onze website Zorgtas.nl of via telefoonnummer: 06-20940453.